Liperi

Liperin kirkonkylän museot

Liperin kirkonkylällä on museoalue, jolta löytyy kestikievarina toiminut Tuomelan talo, vanha kuntahuone, riihi sekä tuulimylly. Museoalueella on lisäksi Enwald-museo ja maatalousmuseo.

Enwald-museo on kotimuseo, joka on sisustettu Liperissä Siikasalmen maanviljelyskoulun johtajana toimineen, opetusneuvos Brynolf Enwaldin (1879-1976) kodista Karhupirtistä peräisin olevalla esineistöllä.

Maatalousmuseo on sijoitettu kunnan maatilan entiseen kuivaamorakennukseen ja kahteen konehalliin. Museossa nähtävillä muun muassa vanhoja maatalouskoneita ja traktoreita.

Liperin kirkonkylän alueen museoita ylläpitää Liperi-seura ry.

Liperin kirkonkylän museot, Koulutie 4, 83100 Liperi

Komperon kotiseutumuseo

Komperon kotiseutumuseo Siikakoskella on perustettu vuonna 1961. Museoalueella on 1700-luvulta peräsin oleva savutupa sekä savusauna, nuottakatos, vilja-aitta, riihi, kyläsepänpaja ja luhtiaitat.

Rakennuksiin on koottuna lähinnä paikkakunnalta kerättyä talonpoikaisesineistöä.

Kotiseutumuseosta vastaa Liperi-seura ry:n Komperon kotiseutuosasto.

Komperon kotiseutumuseo, Kontkalantie 33 (Siikakoski), 83400 Viinijärvi.

Pohjois-Karjalan Automuseo

Liperin Ylämyllyltä löytyy kaksi automuseota. Vuonna 1979 perustetussa Pohjois-Karjalan Automuseossa on edustettuna lähes kaikki autoilun vuosikymmenet. Lisäksi kokoelmiin kuuluu useita moottoripyöriä. Museon vanhin auto on vuoden 1912 mallinen Opel Torpedo.

Pohjois-Karjalan automuseo, Automuseonpolku, 80400 Ylämylly.

Automuseo Myllyn Vanhat Autot

Automuseo Myllyn Vanhat Autot sijaitsee Liperin kunnassa Honkalammella, noin 13 kilometriä Joensuusta Kuopion suuntaan. Automuseossa on näytteillä noin sata ajoneuvoa: henkilöautoja, kuorma-autoja, traktoreita, moottoripyöriä. Ajoneuvojen lisäksi esillä muita museoesineitä, kuten vanhoja radioita ja autojen pienoismalleja. Automuseo on perustettu perheyrityksenä vuonna 1998.

Automuseo Myllyn Vanhat Autot, Kuopiontie 87, 80400 Ylämylly

Lisätietoja:

Liperin kunta
Liperi-seura
Liperin automuseo
takaisin

teksti: Erkki Matikainen © Pohjois-Karjalan museo 2003