Ilomantsi

Erä- ja eläinmuseo

Ilomantsin kunnan alueella on useita museokohteita. Ilomantsin keskustassa sijaitseva Erä- ja eläinmuseo esittelee täytettyjen eläinten ja pyyntivälineiden kokoelman.

Erä - ja eläinmuseo, Pogostan koulu, Ylätie, 82900 Ilomantsi.

Rajakenraalin maja ja Matelin museoaitat

Parppeinvaaralla sijaitseva Runonlaulajan pirtti on Ilomantsin kotiseutukeskus. Sen yhteydessä on Rajakenraalin maja, joka on kenraalimajuri E.J. Raappanan 14. divisioonan komentopaikkana toisen maailmansodan aikana toiminut maja.
Rakennuksen alkuperäinen sijaintipaikka oli Rukajärven Tiiksjärvellä.

Runonlaulajan pirtin alueelta löytyvät myös Matelin museoaitat, joissa on esillä muun muassa runonlaulaja Mateli Kuivalattarelle kuuluneita talousesineitä ja huonekaluja. Rajakenraalin majan ja Matelin museoaitat omistaa Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö.

Rajakenraalin maja ja Matelin museoaitat, Parppeintie 1, 82900 Ilomantsi.

Möhkön ruukkimuseo

Möhkön kylällä sijaitsevassa ruukkimuseossa voi nähdä 1800-luvun lopun järvimalmiruukin kanavineen, rakennuksineen ja raunioineen. Ruukkimuseon Pytingin näyttelyosastot käsittelevät muun muassa Möhkön ruukin historiaa sekä talvi- ja jatkosodan tapahtumia.

Piharakennuksessa oleva perusnäyttely esittelee Ilomantsin metsätyö- ja uittoperinnettä. Ruukkimuseon toiminnasta vastaa Ilomantsin museosäätiö.

Möhkön ruukkimuseo, Möhköntie 209, 82980 Möhkö.

Asesepän paja

Naarvan kylässä, noin 55 kilometriä Ilomantsin keskustasta sijaitsee ainutlaatuinen museo, Asesepän paja. Museo käsittää vuonna 1790 rakennetun pajan sekä 1700-luvun lopulla Kainuusta Naarvaan saapuneen Moilasen seppäsuvun esineistön.

Viimeinen seppä Naarvassa oli Juho Moilanen (1876-1971). Hän oli aseseppä, mutta hoiti aseiden tekemisen ohella kyläsepän työt aina 1950-luvulle. Asesepän pajasta tehtiin museo Ilomantsi-seura ry:n toimesta.

Asesepän paja, Naarvantie, 82900 Ilomantsi.

Sotahistoriaa Taistelijan talolla

Sotahistoriasta kiinnostuneille esitellään Taistelijan talolla Hattuvaarassa 1939-1945 sotien, evakkoajan ja jälleenrakennuskauden tapahtumia esineistön ja multimediaesitysten avulla.

Näyttelyssä voi tutustua muun muassa venäläisten tk-kuvaajien valokuviin rintamalta. Taistelijan talo on rakennettu 1980-luvulla.

Taistelijan talo, 82967 Hattuvaara.

Aaronpihan maatilamuseo Tokrajärvellä

Aaronpihan maatilamuseona toimii ilomantsilaisen maanviljelijä Aaro Ikosen (1900-1974) maatila, joka on ollut Ikosen suvun hallussa vuodesta 1898 lähtien. Museon yli 600 esinettä ovat sijoitettuna maatilan pihapiirin rakennuksiin. Maatilamuseo ja sen museokokoelma ovat yksityisomistuksessa.
Aaronpihan maatilamuseo, Kakonaho, 81350 Tokrajärvi.

Lisätietoja:

Möhkön ruukkimuseo
Ilomantsin kunta
Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiö
takaisin

teksti: Erkki Matikainen © Pohjois-Karjalan museo 2003